Första dagisbesöket, huuu...

I dag ska jag rymma från jobbet en stund och åka på utflykt med min lilla familj. Vi ska besöka en förskola för att se om den kan vara nåt för oss. ("Besöka dagis med min dotter." Brutala vuxenpoäng där.) Idun ska inte börja på dagis än på länge (thank God!), men detta är en privat förskola och då gäller det att vara ute i svindlande god tid om vi vill få en plats.

Hela tanken med förskola får det faktiskt att krypa i mig. Inte för att jag inte tror att hon ska trivas, för det tror jag hon kommer att göra. Det är förlusten av kontroll som skrämmer skiten ur mig. Så länge hon är liten har vi ju koll på vem som får påverka henne och på vilket sätt. Den senaste tiden har jag verkligen fått upp ögonen för hur trångsint till och med min egen så kallade jämställda generation kan vara. Det låter helt otroligt, men det finns faktiskt en massa människor som fortfarande tror att killar tycker om bilar för att de har snopp! I så fall tycker jag hemskt synd om de små cro magnon-pojkarna! Vilket ledset hål de måste ha haft i sina själar som inte fick leka med bilar...
 
Ju äldre Idun blir och ju mer hon fattar, desto mer påverkad kommer hon att bli av sånt här idiotiskt tänk. Varför begränsar vi alls våra barn med idéer om att vissa saker "är tjejiga" och andra "är killiga"? Min dotter ska vara fri att välja och bli den hon vill bli, utan att behöva värdera om hon väljer "rätt" eller inte. Har hon blå tröja är det för att det matchar hennes ögon. Har hon klänning är det för att det är kul och praktiskt. Och hon är fin för att hon är Idun, inte för att hon har en fin klänning på sig.

Men vi kan vara hur noga som helst med det hemma. Vad spelar det för roll när andra sätter klorna i henne? Kan man kräva dagslånga förhör med förskolelärarna inför valet av dagis? Och kan man skicka med en instruktionsbok runt halsen på sitt barn första dagen?
 

Kommentarer
Postat av: frida

Ett tips är ju att läsa på läroplanen i förskolan och sen fråga om de uppfyller kraven den ställer, där står nämligen att:

En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och förankra de värden som vårt samhällsliv vilar på. Människolivets okränkbarhet,individens frihet och integritet, alla människors lika värde, JÄMSTÄLLDHET MELLAN KÖNEN samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan skall hålla levande i arbetet med barnen.Det står också att: Arbetslaget skall verka för att flickor och pojkar får lika stort inflytande över

och utrymme i verksamheten.lycka till!

2010-01-20 @ 11:52:56
Postat av: Bitten

Tack för tipset! Hittade ännu mer matnyttigt i kommunens allmänna råd för förskoleverksamhet. Bra att ha nåt att hänvisa till.

2010-01-20 @ 12:46:22
URL: http://bittens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Det här är mitt lilla hörn i bloggosfären. Här skriver jag oregelbundet och spretigt om sånt jag får lust att skriva om. Ofta blir det knasgulliga sägningar av femåriga dottern eller kommentarer på sådant som händer omkring mig. Livsbetraktelser som inte ryms i en slagkraftig uppdatering på Facebook.

RSS 2.0